BMW Motorrad stopt ook met het WK Endurance

Na het vertrek uit het World Superbike kampioenschap heeft BMW Motorrad besloten het komend seizoen ook niet meer actief te zijn in het World Endurance kampioenschap. Een flinke streep door de rekening van het BMW Motorrad France Team Thevent.

De late beslissing van BMW Motorrad heeft voor flinke kater gezorgd binnen het BMW Motorrad France Team Thevent, het team dat de afgelopen drie jaar als officieel BMW fabrieksteam deelnam aan het World Endurance kampioenschap. Zo had het team al sinds de afsluitende ronde van het 2013 kampioenschap in Le Mans een toezegging op zak dat men haar samenwerking voor komend seizoen zou voortzetten.

„Het is een understatement om te zeggen dat de beslissing van BMW Motorrad een verrassing voor ons was,” aldus teambaas Michael Bartholemy. „We zijn tijdens de laatste wedstrijd van 2013 in Le Mans door BMW gevraagd of we de samenwerking voor 2014 wilden continueren, iets waarop we toentertijd volmondig ja hebben gezegd. In november zijn we naar BMW in München gevlogen om onze plannen te presenteren en opnieuw was het gesprek heel positief. De periode daarna hebben we goed samengewerkt en onze plannen verder uitgewerkt, niet alleen met BMW maar ook met Pirelli, de rijders en is BMW intern gaan werken aan het verbeteren van een aantal technische details aan de motoren waarmee we in 2014 zouden gaan racen. Toen het budget uiteindelijk goedgekeurd was door BMW kregen we nog geen 24 uur later de mededeling dat het project geen doorgang kon vinden en dat men komend seizoen niet gingen deelnemen aan het World Endurance kampioenschap.”

„Het is een grote teleurstelling en dit alles heeft gezorgd voor een wel hele bittere nasmaak. Ik denk dat we kunnen stellen dat de resultaten de afgelopen jaren goed zijn geweest voor BMW, helemaal als je in ogenschouw neemt dat we het als nieuw team op hebben moeten nemen tegen een aantal een andere teams die aanzienlijk meer ervaring hadden en met een aanzienlijk minder budget dat velen in de paddock doet geloven.”

„Deze late beslissing brengt ons ook nog eens in een moeilijke positie aangezien we inmiddels al rijders onder contract hebben, een deal op zak hebben met Pirelli en heel veel andere zaken om te kunnen racen al geregeld hebben, inclusief vijf medewerkers in loondienst en speciaal equipment die nodig is voor een World Endurance team.”

„Onze enige hoop op dit moment om in 2014 te kunnen racen is in zee te kunnen gaan met een ander motormerk. We hebben de mensen, het materiaal en zoals we hebben laten zien in de afgelopen jaren zijn we daarmee in staat om races te winnen, het enige dat nu ontbreekt is de tijd. Aangezien de beslissing van BMW zo kort voor de start van het seizoen komt zorgt ervoor dat er we bijna geen tijd meer hebben om in zee te gaan met een andere motorenfabrikant.”

„We hebben momenteel nog één optie open staan, maar we zullen heel snel moeten zijn want anders wordt de tijd te krap. De kans is dan ook groot dat we het seizoen 2014 aan ons voorbij laten gaan en ons zullen richten op een terugkeer in het kampioenschap in het seizoen 2015,” besluit een teleurgestelde Bartholemy zijn verhaal.

In 2011 en 2012 wist BMW Motorrad France Team Thevent als nieuw team drie wedstrijden te winnen en twee keer als tweede te eindigen in de eindstand van het World Endurance kampioenschap.