Verslag eerste Formule 1 winter-testdag in Jerez

De eerste dag van de wintertest in Jerez de la Frontera heeft vele ogen geopend. Niet qua snelheid of prestaties van bepaalde teams, maar voornamelijk wat betreft de diversiteit aan ontwerpen van de neus evenals het gebrek aan ronden.

Het merendeel van de teams leek gewoonweg nog niet klaar te zijn voor de eerste wintertest wegens de complexiteit van de bolide, de nieuwe reglementen en voornamelijk de invoering van de gehele nieuwe aandrijving.

McLaren kwam de gehele dag niet in actie wegens problemen met de auto, evenals Marussia en Lotus die beiden nog niet aanwezig waren. Red Bull reed slechts de laatste vijftien minuten. Mercedes was in de ochtend goed onderweg, totdat Lewis Hamilton crashte na een afgebroken voorvleugel. Wegens gebrek aan reservemateriaal konden zij vroegtijdig terugkeren naar het hotel: morgen weer een dag.

Williams en Caterham reden pas in het laatste uur voor de eerste maal naar buiten. De overige teams reden incidenteel, maar waren tenminste op de baan. Dat leidde echter niet tot indrukwekkende rondeaantallen. Enkel Kimi Raikkonen was in de Ferrari redelijk op dreef met ruim twintig ronden. Ter vergelijking (hoewel dat eigenlijk niet kan en mag vanwege de gigantische verschillen): de meest productieve rijder van de eerste testdag in 2013 was Paul di Resta met 89 ronden. In totaal reden de auto’s vandaag 67 ronden, een jaar geleden waren dat er 637.

De middag verliep voor Ferrari in elk geval vrij voorspoedig met redelijk wat ronden zonder noemenswaardige problemen. En passant verbeterde de Fin de snelste tijd van de ochtend, neergezet door Lewis Hamilton. Wel was hij nog ruim zeven seconden langzamer dan de snelste tijd op dag 1 in 2013. Jean-Eric Vergne reed na een productieve ochtend van elf ronden in de middag slechts vier rondjes en verbeterde zijn eigen tijd niet. Esteban Gutierrez trapte zijn 2014-campagne af door in de middag eveneens een tijd op de klok te zetten. Het feit dat Valtteri Bottas in zijn eerste getimede ronde, in de laatste minuten van de dag kort na een regenbuitje, de derde tijd neerzette, zegt genoeg over de tijden.

WilliamsJerezD1_RX680

Update van de situatie per team:
Mclaren: Problemen met de achterzijde van de auto
Red Bull: ‘Silly set-up problem’, reed pas laatste kwartier
Caterham: Installatieronde aan het einde van de dag
Williams: Installatieronden aan het einde van de dag, met getimede ronde als toetje
Force India: Stilgevallen in installatieronde, in de middag vier nieuwe ronden
Ferrari: Stilgevallen in installatieronde maar ‘productieve’ middag
Marussia: Onderweg naar Jerez
Sauber: Installatieronde afgelegd in de ochtend, in de middag zeven hele ronden
Mercedes: Reed rondjes! Enkel in de ochtend, tot de crash van Hamilton
Toro Rosso: Rijdt de gehele dag! Nou ja, elf ronden in de ochtend en vier in de middag
Lotus: Niet aanwezig

Onofficiële tijden:
1 Kimi Räikkönen Ferrari F14 T 1:27.104 (31 ronden)
2 Lewis Hamilton Mercedes GP W05 1:27.820 0.716 (18)
3 Valtteri Bottas Williams FW36 1:30.082 2.978 (4)
4 Sergio Perez Force India VJM07 1:33.161 6.057 (9)
5 Jean-Eric Vergne Toro Rosso STR9 1:36.530 9.426 (15)
6 Esteban Gutierrez Sauber C33 1:42.257 15.153 (7)
7 Marcus Ericsson Caterham CT05 - - (1)
8 Sebastian Vettel Red Bull RB10 - - (1)
9 Jenson Button McLaren MP4-29 - - (0)