Sauber onthult de C33-bolide

Sauber heeft zondag de C33 onthuld, de nieuwe F1-bolide van het team voor 2014.

Voorafgaand aan de officiële presentatie circuleerden er al foto’s van de nieuwe C33 online, die een journalist van de website van Sauber had gehaald door simpelweg een link aan te passen.

Teambaas Monisha Kaltenborn: ‘We hebben een heftig jaar achter de rug. Heet eerste jaar was erg moeilijk, het tweede jaar konden we diverse malen meestrijden in de Formule 1. We hebben hierin erg veel geleerd voor het komende seizoen.’ Toch durft hij zich nog niet te wagen aan voorspellingen: ‘Door de wijziging in de reglementen valt daar nu weinig over te zeggen. Dat zal minimaal pas kunnen na alle wintertests. Dan zullen we ook onze doelstellingen kenbaar maken.’

Zoals bekend, zullen de bolides voor 2014 racen met een 1.6-liter V6 Turbomotor met daarnaast het ERS-systeem (Energy Recovery System). De grootste verandering (bij alle teams) is het uiterlijk van de neus. Deze is lager dan voorheen en is 15 centimeter minder wijd (nu 165 cm); dit in verband met de veiligheid. Daarnaast is de ‘lower rear wing’ verwijderd en zit de uitlaat van de wagen in het midden aan de achterkant van de wagen. Mede door deze veranderingen zullen de wagens iets langzamer zijn in de bochten; overall gezien zullen de wagens ook iets langzamer zijn door het verhogen van het minimum gewicht (691 kilo ipv 642).

Tijdens de tests in Jerez komend weekend zal Sauber testen met de basis-versie van de C33; de tests daarna zal de renstal testen met een ‘opgetuigde’ versie van de bolide.

Voor Sauber zullen dit jaar Esteban Gutierrez en Adrian Sutil in actie komen. Nederlander Giedo van der Garde zal dit jaar reservecoureur zijn bij de Zwitserse renstal, evenals de Rus Sergey Sirotkin.De nieuwe bolide zal op 28 januari voor het eerst rijden tijdens de tests in Jerez.